Maica Teosemni–ucenica Părintelui Porfirie

Cuvinte duhovniceşti

Monahul este un om fin şi nobil, se poartă frumos, vorbeşte frumos, nici nu agresează, nici nu desconsideră pe nimeni. Îşi împarte lucrurile sale, iartă celorlalţi. Le oferă locul lui, îi preferă pe ceilalţi. Vrea întotdeauna să fie preferaţi ceilalţi, în detrimentul său. Îşi ia sieşi ce este mai rău şi lasă celorlalţi ce este mai bun. Lasă celorlalţi întâietatea, cere pentru sine doar slujirile cele mai simple, smerite. Este plin de discernământ, nu-i întrerupe pe ceilalţi când vorbesc. Nu ia niciodată cuvântul singur. Nu are îndrăzneală şi obrăznicie.

Vedeţi, surorilor, Sfântul Siluan şi-a petrecut tinereţea departe de Dumnezeu, chiar a păcătuit, dar niciunde nu se justifică pe sine. Nu zice, de exemplu: ”Eram tânăr, n-am ştiut”, aşa cum am zice noi, ci dimpotrivă, se numeşte pe sine mare păcătos, în timp ce, de fapt, era sfânt, şi nu foloseşte deloc justificarea, îndreptăţirea. Noi ce facem? Un singur cuvânt să ne zică, şi ne găsim mii de scuze şi de justificări, de îndreptăţiri. Şi în niciun chip nu primim cele ce ni se spun. Nu este o atitudine călugărească asta, surorilor! Monahul nu trebuie să se îndreptăţească, ci doar să-şi plece capul şi să zică: ”Binecuvântaţi!” sau, cel puţin, să tacă.

În ultima vreme, circulă între noi o părere greşită legată de ce este bine să spui şi să exprimi. Astfel, unele surori se exprimă aşa-zis liber, precum simt, zicând: ”Eu, orice am de spus, îţi spun în faţă, nu-mi place să mă prefac”, şi consideră sinceritate chiar adresarea agresivă faţă de celălalt, deoarece ele cred că asta le îndreptăţeşte. Consideră că fac ce este corect, deoarece spun celuilalt adevărul şi sunt sincere faţă de el. Însă aceasta este o foarte mare înşelare și duce la cădere. Să-i rănesc pe ceilalţi, să-i amărăsc, să-i fac să se simtă prost nu se încadrează în sinceritate şi nu-mi este laudă s-o fac. Este o mare necuviinţă şi un mare păcat. Monahul este un om care-şi ascunde simţirile neplăcute, rele, care-şi înfrânează limba, care tace.

Din cartea Maica Teosemni – Ucenica Părintelui Porfirie

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s