Arhim. Emilianos Simonopetritul-Cateheză despre rugăciunea lui Iisus (2)

(…) Puțin câte puțin Îl descopăr pe Dumnezeu. Îl cunosc pe Dumnezeu. El este Dumnezeu. Dumnezeu mă iubește. Dumnezeu intră acum în mine. Cum intră în mine? Înțeleg acum ce înseamnă că Dumnezeu e Lumină, Hristos e lumină din Lumină și Duhul Sfânt e “ceea ce este în Lumină”. “Întru lumina Ta vom vedea lumină” (Ps 35, 10). În lumina Duhului vom vedea Lumina, vom vedea pe Dumnezeu. Simțim ce înseamnă că Dumnezeu e Lumină, Tatăl e Lumină, Fiul e Lumină, Duhul Sfânt e Lumină, și numaidecât toate cele ce erau umbra luminii – și în realitate inexistente – luminate fiind, dispar din fața noastră. NU se șterg dinaintea noastră; dispar activ. Se fac inactive. Sunt inundate de lumină. Și orice colț se luminează.

Dar acum avem al doilea moment serios și important, în care ne aflăm în primejdie, fiindcă acum vedem sinele nostru în toate colțurile lui plin de lumină și vedem inexistența sinelui nostru. Ca să putem trăi, trebuie să ne cufundăm în dumnezeire, cu alte cuvinte trebuie să ne dăm seama ce înseamnă atunci când spune: “Cine își va pierde sufletul său, acela îl va afla” (Mt 16,25). Cine va muri, va trăi, în vreme ce acela care va voi să-și scape sufletul îl va pierde. Atunci simt inexistența mea, moartea sufletului meu.
Și dacă vom avea iubire față de Dumnezeu – și acum, părinți și frați ai mei, e nevoie de iubire –, dacă iubesc pe Dumnezeu voi simți înlăuntrul meu o palpitație a iubirii și bucuriei care va spune: “Da, Dumnezeul meu!” Va fi primirea sufletului meu, al lui Dumnezeu. Va fi “da”-ul, pe care-l voi spune lui Dumnezeu. Acum voi spune conștient acest “da”; până acum erau doar glasuri copilărești. Acum înțeleg că sinea mea a pierit. Că totul este Dumnezeu; daca-i spun “da”, e bine. Dacă voi vrea însă să-mi înalț sinea din tainițele ascunse, din straturile cele mai intime și inconștiente ale ființei mele, teamă mi-e că atunci se petrece numaidecât ceea ce spune Sfântul Simeon: “… și iată Dumnezeu e pierdut din nou!” Și va fi nevoie de ani ca să strig iarăși și să-L găsesc din nou pe Dumnezeu. Fiindcă acum absența Lui este conștientă.
Tăgăduirea inițială însă de care am vorbit mai înainte, atunci când am conștientizat întunericul nostru, era o învârtoșare care ne îndepărta de Dumnezeu și ne arunca într-o viață pământească.
Acum însă avem ceva mai adânc, ceva mai duhovnicesc, și, de aceea, mai înfricoșător. Aici este, ca să spunem așa, ultima noastră ispită. Vine un moment despre care vorbește și Domnul: “Să treacă de la mine paharul acesta” (Mt 26,39). Acesta e momentul de care vorbeam. Atunci vom înțelege ce am pierdut, vom înțelege ce înseamnă că vom muri. “Câți în Hristos v-ați botezat, în moartea Lui v-ați botezat” (Rm 6,3). Ne-am îngropat împreună cu El, ca să înviem împreună cu El; ne-am “îngropat împreună cu El” în duh (Rm 6,4), din pricina duhului. Dacă ne conștientizăm moartea – și acum problema este dacă ne însușim această moarte, dacă ne familiarizăm cu ea – dacă ea ne va supăra, vom rămâne în acel “dacă e cu putință să treacă de la mine paharul acesta”. Nu vom tăgădui pe Dumnezeu, dar vom tăgădui moartea. Nu vom viețui împreună cu Dumnezeu, și Dumnezeul nostru Se va îndepărta. Și dacă vom rămâne, probabil “părându-ni-se că suntem ceva în noi înșine”, socotind că “stăm în picioare”, socotind că suntem stâlpi, socotind că suntem oameni duhovnicești, deși în realitate suntem de nimic, nu suntem nimic. Dacă însă inima noastră, voința noastră, ființa noastră va spune “da”, atunci Dumnezeu ni Se va descoperi încă și mai mult și va începe să facă înaintea noastră… ce anume? Nu să Se joace, ci să se deschidă pe Sine Însuși. Nu inima noastră, ci pe Sine Însuși!

Din Arhim. Emilianos – Cateheze și cuvântări 1

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s